Ce trebuie să știti despre Coronavirus (Covid-19)

    1. CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI DESPRE NOUL CORONAVIRUS (Covid-19)

    10 elemente comportamentale care trebuiesc urmate:

    1. Spălați-vă mâinile de multe ori;
    2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
    3. Nu vă atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile;
    4. Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți; 
    5. Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul; 
    6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool; 
    7. Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave; 
    8. Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase; 
    9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile; 
    10. Animalele de companie nu transmit coronavirus.

    1. Spălați-vă mâinile de multe ori. Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%. Spălarea mâinilor elimina virusul.

    2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute
    Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.

    3. Nu vă atingeți ochii, nasul și gura dacă nu aveți mâinile igienizate virusul poate intră în corp prin ochi, nas și gură, astfel trebuie să evitați atingerea acestora dacă nu v‐ați spălat bine mâinile. Virusul se poate lua și de pe suprafețe contaminate.

    4. Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți. Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați măinile. Dacă in momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile ,puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.

    5. Nu luați medicamente antivirale sau antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul. Momentan, nu există cercetări științifice care să evidențieze că folosirea medicamentelor antivirale poate preveni infectarea sau poate trata infecția cu noul coronavirus (Covid‐19). Antibioticele funcționează doar împotriva bacteriilor, nu împotriva virusului.

    6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool. Dezinfectanții chimici ce conțin clor, înălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic și cloroform pot ucide noul coronavirus de pe suprafețe. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande.

    7. Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave Organizația Mondială a Sănătății recomandă folosirea măștii de protecție doar în cazul în care prezentați simptome de tuse și strănut și suspectați că ați fost contaminat cu noul coronavirus sau în cazul în care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus.
    UTILIZAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE ‐ ajută și limitează răspândirea virusului dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se folosi măști de protecție suprapuse una peste alta.

    8. Produsele sau pachetele primite/fabricate în China nu sunt periculoase Organizația Mondial a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun niciunui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăiește mult timp pe suprafețe. Până în prezent, nu există nicio dovadă că obiectele produse în China pot fi contaminate cu noul coronavirus (Covid‐19).

    9. Sunați la 112 dacă aveți febră sau tuse și v‐ați întors din China sau din zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
    Perioada de incubație a noului coronavirus este cuprinsă între 1 și 14 zile. Dacă v‐ați întors dintr‐o călătorie din China sau din zonele aflate în carantină din Europa de mai puțin de 14 zile sau ați intrat în contact cu persoane care s‐au întors din aceste zone de mai puțin 14 zile și manifestați febră, tuse, dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informații necesare. Pentru a proteja persoanele din jurul dumneavoastră, purtați mască de protecție, folosiți șervețele de unică folosință și spălați‐vă bine mâinile.

    10. Animalele de companie nu transmit coronavirus
    În acest moment nu există dovezi că animalele de companie pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie să vă spălați bine mâinile cu apă și săpun după ce ați intrat în contact cu animalele de companie.

    Măsuri de prevenire înainte și pe timpul călătoriei cu avionul:
    Înainte de plecare
    Evitați să călătoriți dacă aveți febră și tușiți
    Dacă aveți febră, tușiți și aveți dificultăți la respirație, consultați un medic și informați-l despre istoricul călătoriilor.

    În timpul călătoriei cu avionul

    • Evitați contactul apropiat cu persoanele care au febră și tușesc;
    • Spălați-vă pe mâini frecvent cu apă și săpun sau cu soluție alcoolică pentru dezinfecția mâinilor;
    • Evitați să vă atingeți ochii, nasul sau gura;
    • Atunci când tușiți sau strănutați acoperiți-vă gura și nasul cu cotul flectat sau cu o batistă – aruncați batista imediat și spălați-vă pe mâini;
    • Dacă alegeți să purtați o mască de față, asigurați-vă că aveți nasul și gura acoperite. Evitați atingerea măștii după ce ați pus-o pe față, aruncați imediat măștile de unică folosință după fiecare utilizare și spălați-vă pe mâini după îndepărtarea măștii;
    • Dacă vă îmbolnăviți în timp ce călătoriți, vă rugăm să informați echipajul avionului și să cereți ajutor medical cât mai repede;
    • Dacă cereți ajutor medical vă rugăm să informați personalul medical despre istoricul călătoriei;
    • Dacă aveți febră, tușiți și aveți dificultate la respiraţie, cereți ajutor medical cât mai curând și informați personalul medical despre istoricul călătoriilor
    • Evitați să scuipați;

    Măsuri de prevenire înainte și pe timpul călătoriei cu trenul:
    Înainte de plecare
    Evitați să călătoriți dacă aveți febră și tușiți
    Dacă aveți febră, tușiți și aveți dificultăți la respirație, consultați un medic și informați-l despre istoricul călătoriilor.

    În timpul călătoriei cu trenul

    • Evitați contactul apropiat cu persoanele care au febră și tușesc;
    • Spălați-vă pe mâini frecvent cu apă și săpun sau cu soluție alcoolică pentru dezinfecția mâinilor;
    • Evitați să vă atingeți ochii, nasul sau gura;
    • Atunci când tușiți sau strănutați acoperiți-vă gura și nasul cu cotul indoit sau cu o batistă – aruncați batista imediat și spălați-vă pe mâini .Dacă alegeți să purtați o mască de față, asigurați-vă că aveți nasul și gura acoperite. Evitați atingerea măștii după ce ați pus-o pe față, aruncați imediat măștile de unică folosință după fiecare utilizare și spălați-vă pe mâini după îndepărtarea măștii;
    • Evitați să călătoriți cu animale. Evitați contactul cu acestea;
    • Mâncați doar alimente bine preparate termic;
    • Dacă vă îmbolnăviți în timp ce călătoriți, vă rugăm să informați însoţitorul de tren și să cereți ajutor medical cât mai repede;
    • Dacă cereți ajutor medical vă rugăm să informați personalul medical despre istoricul călătoriei;
    • Dacă aveți febră, tușiți și aveți dificultate în a respira cereți ajutor medical cât mai curând și informați personalul medical despre istoricul călătoriilor;
    • Evitați să scuipați;

    În ceea ce privește coletele comandate din China, având în vedere rezistența redusă a coronavirusurilor în mediu, ele fiind virusuri fragile, se presupune că, și în cazul noului coronavirus, este foarte puțin probabilă transmiterea prin intermediul coletelor internaționale (via avion sau pe cale navală), tinând cont de timpul lung de procesare și transport.
    Atât Organizația Mondială a Sănătății cât și Centrul pentru Controlul Bolilor Atlanta nu recomandă impunerea de măsuri suplimentare în cazul primirii coletelor din China sau din alte țări din Asia.

    Sursa: Ministerul Sănătății, M.A.I, I.S.U. GORJ.

    Total Page Visits: 3938 - Today Page Visits: 1